Volgendsmij heb ik al eens eerder een artikel over wspa geschreven, maar dit is iets wat ik zal blijven herhalen. Fight for animal rights!
Dieren zijn levende wezens net als wij. Ik ben al jaren vegan, maar heel veel mensen niet en ik heb er respect voor. Maar 1 ding wat gewoon echt wel waar is. Als ze baby's gaan 'fokken' voor consumptie, zou je het dan alsnog eten? Denk het niet he. Dieren hebben dezelfde rechten als mensen en daar kom ik voor op!
Nou is dit niet de reden waarom ik dit artikel schrijf. In mijn vorige artikel over wspa (wat nu world animal protection heet, vandaar de titel, maar ik vind wspa makkelijker) heb ik al uitgelegt wat wspa precies doet, dus dat ga ik niet nog een keer vertellen. In dit artikel ga ik jullie overhalen dingen te doen, in actie te komen! dus lees gauw verder!
Als je geen behoefte hier aan hebt of helemaal niet van dieren houd, klik dan weg maar bedenk alstjeblieft goed wat jij zou vinden als jij bijvoorbeeld gewond aan de weg lag, maar iedereen liep recht langs je heen omdat ze er geen zin in hebben. Denk goed na.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, Natuulijk kun je doneren. Dit kost dan weer wel geld. Misschien is het je opgevallen maar ik heb aan de rechter kant van mijn site, en onderaan mijn site 2 advertentie's van world animal protection geplaatst, hier kun je op klikken en dan ga je naar de site. Daar vind je een knopje doneren en dan kun je zelf beslissen hoeveel je doneert. Zelfs 1 euro maakt een verschil voor 1 hond.
Ook kun je het wspa shirt dragen. Dit shirt is hier te koop: wspa promotie shirt
Dit is dan voor de echte liefhebbers die graag overal waar ze staan dierenleed willen tegen gaan.
Ook kun je (gratis) online petities tekenen. Op dit moment staan er 2 petities, ik heb ze allebei getekend. Ik zal even een linkje plaatsen:
petitie: stap van de olifant af
petitie: ik teken een dierenleven beter
Wat ook al bijdraagt aan een beter leven voor dieren is diervriendelijk leven. Hier wat info over diervriendelijk leven! (bron: world animal protection).
winkel diervriendelijk
Dieren kunnen niet kiezen, jij wel. Met je aankopen in de winkel heb je invloed op de leefomstandigheden van dieren. Of het nu gaat om voeding, cosmetica, kledingof hout, er is altijd een diervriendelijke(re) optie. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.Voeding
Biologische productenProbeer zoveel mogelijk biologisch voedsel te eten. Biologisch voedsel is namelijk diervriendelijker geproduceerd, denk aan vlees, eieren, melk, kaas en andere zuivelproducten. Ook groente, fruit en andere producten die biologisch worden geproduceerd zijn diervriendelijker. Er worden namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, waardoor er minder dieren worden vergiftigd en het milieu minder wordt belast. Kijk voor meer informatie op www.jeproeftdeaandacht.nl
Beter Leven kenmerk
Geen biologisch? Let dan op het Beter Leven kenmerk van De Dierenbescherming. Het Beter Leven Kenmerk is een sterrensysteem, waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker. Kijk voor meer informatie op http://beterleven.dierenbescherming.nl
Vlees
Door minder en beter (biologisch) vlees te eten kun je een enorm verschil maken voor de dieren. Als de vraag naar vlees afneemt, hoeven er minder dieren gehouden te worden, minder dieren geslacht te worden en zijn er minder diertransporten nodig. Dieren worden helaas te vaak als consumptiegoed gezien, hierdoor is het welzijn van dieren ondergeschikt geraakt aan de economische waarde. Omdat vleesproductie veel ruimte kost (met name om veevoer te verbouwen) en voor veel vervuiling zorgt, is minder vlees ook goed voor natuur en milieu.
Vis
Kijk bij het kopen van vis eens op de viswijzer van het Wereld Natuur Fonds of let op het MSC-logo dat aangeeft dat de vis duurzaam is gevangen. Overigens, helaas zegt het MSC-logo niets over of de vis ook diervriendelijk(er) is gevangen. Kijk voor meer informatie op www.goedevis.nl
Eieren
Let bij het kopen van eieren in eerste instantie op of ze biologisch zijn of het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming hebben. En anders kun je naar het nummer op het ei kijken, het eerste nummer zegt iets over hoe diervriendelijk het ei is. Hoe lager het cijfer, hoe diervriendelijker het ei.
0. Biologisch
1. Vrije uitloop
2. Scharrel
3. Kooi
Kaas
Steeds meer koeien staan hun hele leven op stal, in Nederland gaat het inmiddels om bijna een derde van onze melkkoeien. Hun ‘binnenmelk’ wordt voornamelijk gebruikt om kaas van te maken. Wil je zeker weten dat je kaas eet gemaakt van weidemelk? Bekijk dan hier onze Binnenmelkvrij-lijst.
Foie Gras
Hier kunnen we kort over zijn, eet geen Foie Gras ofwel ganzenlever. Ganzenlever staat erom bekend dat het op een zeer dieronvriendelijke manier wordt geproduceerd. De dieren worden onder dwang gevoerd: Via een lange buis in de keel wordt drie maal per dag vet voedsel gepompt. Het dwangvoeren is zeer naar en pijnlijk en de vervette lever zorgt voor vele lichamelijke klachten bij de ganzen. En laat je niets wijsmaken, ‘diervriendelijke’ foie gras’ bestaat niet!
Kijk voor meer informatie op www.wakkerdier.nl/foiegras
Haaienvinnensoep
Ook hiervan zeggen we, eet geen haaienvinnensoep. De vinnen worden van de levende haai afgesneden, en het dier wordt vervolgens overboord gegooid. Zonder vinnen kan een haai niet meer zwemmen, waardoor de haai naar de zeebodem zinkt en een langzame pijnlijke dood sterft.
Kikkerbillen
En ook de kikkerbillen kun je maar beter links laten liggen. Kikkerbillen worden vaak op uiterst gruwelijke manier verkregen: de poten worden van de levende dieren getrokken of gesneden waarna de dieren een langzame en pijnlijke dood sterven. Bovendien vormt de handel in kikkerbillen een bedreiging voor het voortbestaan van verschillende kikkersoorten (vanwege wildvangst en verspreiding van besmettelijke ziekten).
Bont is voor dieren
Koop geen bont, het is een overbodig modeproduct dat veel dierenleed veroorzaakt. Helaas wordt er nog steeds kleding gemaakt waarin bont wordt verwerkt. Twijfel je of het om echt of nepbont gaat? Doe dan hier de bonttest. Zolang er vraag is naar bont, zullen er dieren worden gehouden en gedood om aan deze vraag te voldoen.Kijk voor meer informatie op de website van onze partnerorganisatie Bont voor Dieren.
Kies proefdiervrij
Helaas worden er nog steeds proefdieren gebruikt voor cosmetica, shampoos, wasmiddelen, diervoeding en nog veel meer. Gelukkig zijn er ook steeds meer fabrikanten die hun producten niet op dieren testen. Voor een overzicht van proefdiervrij-producten kun je kijken op de website van Proefdiervrij.Koop bewust!
Koop producten die niet of, zo min mogelijk van dieren worden gemaakt. Denk aan tassen en schoenen van leer of van reptielenhuiden, wand- en vloerkleden van dierenhuiden, sieraden van been of tanden, producten van ivoor enzovoort. Met het kopen van deze producten houdt je de vraag en daarmee de handel in stand. Overigens kleeft er een duidelijk risico aan dit soort producten, velen zijn (gelukkig) illegaal om te kopen, te bezitten of mee te nemen.Kies voor verantwoord hout en papier
Kijk bij het kopen van hout of papier, of het hout op verantwoorde wijze is verkregen. Bijvoorbeeld hout en papier met het FSC-keurmerk, de Forest Stewardship Council (FSC) heeft regels opgesteld voor goed bosbeheer. In bossen waar die regels worden toegepast, wordt zorgvuldig gekapt, met respect voor mensen, planten en dieren.Diervriendelijk reizen
Diervriendelijke vakantietips
Wij geven je graag enkele tips waarmee je op simpele wijze een bijdrage kunt leveren aan het dierenwelzijn in je vakantieland. Zo ga je aan het einde van je verblijf met een dubbelgoed gevoel naar huis.Tip 1: Niet zwemmen met dolfijnen
Zwemmen met dolfijnen wordt in veel landen aangeprezen als ‘niet te missen’-attractie. Het is echter goed om je te beseffen dat dolfijnen in bassins daar tegen hun wil zitten. Uit het wild weggehaald of geboren in gevangenschap, is hun leven een lichamelijke en geestelijke kwelling. Vermijd ook de dolfinaria, meer hierover lees je hier. Met een boot dolfijnen in het wild gaan bekijken kan wel, mits de touroperator zich aan bepaalde regels met betrekking tot snelheid en afstand ten opzicht van de dolfijnen houdt.
Ook voor het bekijken van walvissen zijn regels die ervoor zorgen dat we de walvissen zo min mogelijk storen. Bootoperators dienen op minimaal 100 meter afstand te blijven van walvissen en op minimaal 50 meter van dolfijnen. Ook moeten zij, wanneer de dieren binnen 100 meter van de boot zijn, de motor zacht of uit zetten. Daarnaast mag men niet langer dan 15 minuten dezelfde groep dieren observeren.
Tip 2: Maak geen olifantenritje
Ben je net als wij dol op olifanten? Geniet dan van deze prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving of in een diervriendelijk reservaat. Hoewel een olifant een groot en sterk dier is dat heel wat kilo’s kan verslepen, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van een mens laat staan van meerdere mensen tegelijk. Daarnaast worden de olifanten op jonge leeftijd weggehaald bij hun familie en met geweld getraind om ze in te zetten voor touristenritjes. Kortom: maak geen olifantenritje.
Tip 3:Liever geen ritje met paard en wagen
Wil je graag een ritje maken in een rijtuig, getrokken door een paard of ezel? Kijk voordat je dit doet kritisch naar het betreffende dier. Hoe ziet hij eruit? Heeft hij wellicht verwondingen door een te strak of zwaar tuig? Staat hij in de schaduw en krijgt hij voldoende te eten en te drinken? Hoe gaat de eigenaar met het dier om? Vaak is het voldoende even rustig naar het dier en naar de eigenaar te kijken om te kunnen beoordelen of deze attractie diervriendelijk is.
Tip 4: Beren dansen niet van blijdschap
In veel landen worden attracties met beren aangeboden. Zo worden beren gedwongen te dansen voor toeristen of ze worden in kooien of aan de ketting gehouden. Dit gebeurt onder andere bij restaurants. Men denkt dat toeristen dit interessant vinden en biedt zelfs aan om met de beer op de foto te gaan. Ga vooral niet op dit soort aanbiedingen in!
Tip 5: Vermijd festiviteiten met dieren
Niets is leuker dan in het buitenland traditionele festiviteiten te bezoeken. Soms worden er tijdens deze festivals, onder het mom van cultuur, echter dieren misbruikt. Denk hierbij aan stierenvechten, paardengevechten, hanengevechten en hondengevechten.Om dit dierenleed tegen te gaan, kun je dit soort festivals het beste mijden en in plaats daarvan kiezen voor festiviteiten waarbij geen dieren betrokken zijn.
Tip 6: Eet niet zomaar alle lokale gerechten
Ieder land heeft zijn eigen keuken en daarvan proeven is een belangrijk onderdeel van iedere vakantie. Probeer de plaatselijke gerechten maar wees kritisch op wat je eet. Informeer bijvoorbeeld naar de herkomst van vlees. Ingrediënten van exotische gerechten worden namelijk vaak op gruwelijke wijze verkregen, denk aan:
- Ganzenleverpaté waarbij de ganzen via trechters gevoed worden;
- ‘Bush meat’ waarvoor bedreigde apensoorten op inhumane wijze worden geslacht;
- Walvisvlees waar een wrede jacht aan vooraf gaat;
- Haaienvinnensoep waarbij de haaien levend van hun vinnen worden ontdaan;
- Tonijn waarbij tijdens de vangst ook veel dolfijnen onbedoeld in de netten sterven;
- Schildpadden die nog levend urenlang met vastgebonden voorvinnen op boten en op vrachtwagens worden vervoerd om vervolgens ‘vers’ in de soep te belanden.
Wie een fijne vakantie heeft gehad, wil daar graag een aandenken van mee naar huis nemen. Aan souvenirs gemaakt van dieren kleeft echter het bloed van vele onschuldige dieren. Bovendien is het kopen ervan in veel landen al verboden en dus strafbaar. Gelukkig zijn er genoeg leuke souvenirs te koop waarbij geen dieren betrokken zijn.
Tip 8: Geen vakantiekiekjes met dierenleed In veel vakantieoorden krijg je de kans op de foto te gaan met een wild dier. Het lijkt misschien een leuk aandenken maar de dieren die hiervoor gebruikt worden, zijn meestal gedrogeerd en streng getraind. Hun tanden zijn getrokken om ervoor te zorgen dat ze zich ‘gedragen’. Ga dus vooral niet in op dit aanbod.
Tip 9: Diervriendelijk reisprogramma
Een groepsreis is gezellig maar heeft vaak een vast programma. Kijk vooral kritisch naar dit programma en sla dieronvriendelijke uitstapjes af. Staat er in het reisprogramma een activiteit waarbij dieren worden geëxploiteerd, meld dit dan bij de reisorganisatie. Wellicht zijn zij zich niet bewust van het achterliggende dierenleed.
Dierenleed op vakantie
Ben je tijdens je vakantie getuige van een voorval waarbij dieren wreed worden behandeld? Noteer dan datum, tijd, plaats, diersoort en aantal dieren dat erbij betrokken is. Leg wat je hebt gezien indien mogelijk vast met een foto.Foto’s en video-opnamen zijn soms van onschatbare waarde als bewijs, maar betaal nooit om ze te mogen nemen, want dat houdt de wrede industrie alleen maar in stand. Rapporteer het voorval daarna bij:
• de plaatselijke toeristenbureaus;
• de plaatselijke politie;
• een plaatselijke vereniging voor dierenwelzijn;
• je touroperator/hotelreceptie.
De zorg voor huisdieren
Veel mensen zijn dol op dieren en hebben een of meerdere huisdieren. Dieren vereisen echter veel aandacht en goede zorg. Wees je hiervan bewust voor je overgaat tot de aanschaf van een huisdier.
World Animal Protection heeft speciale voorlichtingsfolders gemaakt voor (toekomstige) huisdiereigenaren. Hierin vind je alles wat je moet weten om goed voor je hond, kat of konijn te kunnen zorgen.
Om de digitale folder te lezen klik je op de afbeelding of de link ernaast. Veel leesplezier!
Hondenverzorging
Kattenverzorging
Konijnenverzorging
De zorg voor dieren is de verantwoordelijkheid van iedereen
Of je nu wel of geen huisdier hebt, er zijn dingen die iedereen kan doen om het welzijn van huisdieren te bevorderen:Rapporteer wreedheid tegenover dieren.
Geef misbruik van dieren in Nederland aan bij het Meldnummer van de Dierenpolitie (144).
Voorkom overpopulatie Er zijn miljoenen ongewenste dieren zoals zwerfhonden en –katten op de wereld. Zorg ervoor dat je huisdier is gesteriliseerd/gecastreerd en laat het indien mogelijk chippen en registreren.
Ben je op zoek naar een nieuw huisdier? Kijk dan eerst eens bij je plaatselijke asiel, daar wachten veel leuke dieren op een nieuw huis.
Nou dat was nog eens een lange tekst. ik weet zeker dat de minder geintresseerde mensen dit allang niet meer lezen en al hebben weggeklikt. Als je nogsteeds leest. Toppie! Goed bezig.
Dan zijn er nog 2 dingen die ik ga noemen wat je kunt doen, en aangezien jullie al zo lang hebben gelezen zal ik dit kort houden.
Vrijwilliger worden. Je kunt vrijwilliger worden, en daar kan ik nog een hele tekst over schrijven wat je dan zowel kunt doen, maar ik kan ook het linkje plaatsen en als je geintresseert bent om vrijwilliger te worden kun je het zelf gaan lezen.
vrijwilliger worden!
Dan kun je ook nog, als je geen vrijwilliger word want daarbij doe je dit namelijk sowieso al, promotiemateriaal verspreiden! Als je dit doet kost het je wel wat, omdat wspa op donaties bestaat.
Ik zelf doe dit ook, en je kunt posters en kaartjes bestellen, die kun je ophangen op school, bij sport, bij de supermarkt, of uitdelen! Als je dat graag wilt klik dan hier
Wil je meer informatie over wspa en dierenwelzijn, klik dan hier , en daar lees je precies wat het nou inhoud wat world animal protection doet!
Alvast bedankt, ook namens de dieren!
ohja ps. denk er even over na of je dat vlees echt nodig hebt? Misschien lukt het je om vegetariër te worden zoals ik en vele anderen! Hierbij red je meer dierenlevens dan je denkt. Al zeggen veel mensen dat het niks helpt, het helpt zeker, laat je daardoor niet stoppen! Want met een stukje vlees minder help je al een koe, of een varken!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
bedankt voor je reactie!