vrijdag 11 juli 2014

spitzen of balletschoenen?

Hee!

Zoals jullie misschien al weten, heb ik twee kanten, de tomboy kant en de ballerina kant.
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen Spitzen en balletschoenen?



Als eerste zal ik jullie uitleggen wat spitzen zijn. ( pointes)  spitzen zijn ook balletschoenen, maar dan met een harde tip. Zo kunnen danseressen op hun tenen dansen. ( wat zeer pijnlijk is en zeker niet zonder begleiding gedaan moet worden, je verpest zo je voeten als je het verkeert aanleert. Ook moet je zeker een 'go' hebben voor spitzen van een professioneel iemand, want als je enkels niet stevig zijn, moet je er zeker niet aan beginnen. Het vergt jaren training.)
Spitzen zijn gemaakt van een leren zooltje, een satijnen of canvas schoentje en een harde neus, ook wel "box" genoemd die gemaakt is van papier mache en lagen stof. Er zit een koordje rondom de spitz om deze meer aan te laten sluiten om de voet wanneer het wordt aangetrokken. Verder zit er aan beide kanten van de spitz een satijnen lint, dat ongelijk moet worden af geknipt, en om de enkels gebonden moet worden zodat de spitz niet uitvalt wanneer erop gestaan wordt. Om niet uit te glijden, wordt een leertje voorop de neus geplakt, of kan er een soort hoesje voor gemaakt worden van lusjes draad en stof.
Spitzen verschillen, afgezien van de normale schoenmaat, ook in in breedtemaat en hardheid van de zool. Zo danst een professionele ballerina op spitzen met een hardheid medium. De breedte van de spitz wordt bepaald aan de hand van de breedte van de voet. Spitzen mogen niet op de groei gekocht worden; ze moeten nauwkeurig aansluiten aan de voeten om er zo comfortabel mogelijk op te kunnen dansen.

Als je niet met goede begleiding spitzen leert dansen, verpest je 1 je voeten, en 2 kun je heel veel blessures op lopen, denk aan bloedende voeten, ontstoken teen of pijn in de enkel. Het word ook afgeraden spitzen te dansen als je nog niet volgroeit bent, aangezien je voeten dan naar de spitzen groeien. Maar het word meestal (vooral op professionele opleidingen) toch al jong aangeleerd.

 En wat zijn nou eigenlijk balletschoenen? (demi-pointes)
Balletdansers en jonge, beginnende ballerina's dragen soepele demi-pointes die zijn gemaakt van leer, canvas of soms ook satijn, ook de zolen van de demi-pointes kunnen verschillen want je kan een doorlopende zool hebben of een splitzool; er zijn roze demi-pointes voor de meisjes en zwarte of witte demi-pointes voor de jongens. Hiermee kun je dan demi-pointes dansen, oftewel op de bal van de voet. Over het algemeen zitten demi-pointes met elastiekjes en een touwtje of elastiekje in de rand (deze wordt dan gestrikt middenvoor en weggestopt in de schoen) aan de voet vast

En wat is nou dus het verschil?
Pointes:
  • Harde tip "box"
  • Voor meer gevorderd
  • Moeilijker
  • Voor dansen op de tenen
Demi-pointes
  • Soepele schoen
  • Makkelijker
  • Voor dansen van Demi-pointes
Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillen, maar dit zijn de duidelijkste
Hopelijk hebben de beginnende ballerina's hier wat aan. Anders is het natuurlijk gewoon het beste om naar een balletwinkel zoals papillon te gaan, want ik ben natuurlijk geen expert in balletschoenen.

liefs,
Mel


1 opmerking:

  1. Mooie foto met spitzen en sneakers!

    Groeten, Hanneke

    ( dans fotografie blog: http://levenalsvoorstelling.nl/ )

    BeantwoordenVerwijderen

bedankt voor je reactie!